Toegankelijke vormgeving

Zo maak je jouw
vormgeving toegankelijk

Wil je toegankelijkheid echt goed aanpakken? Dan moet alles wat je maakt toegankelijk zijn, ook je vormgeving. Je kunt je website heel goed lees- en luisterbaar maken voor zoveel mogelijk mensen, maar als je digitale magazine dat niet is, sluit je alsnog bepaalde groepen uit. Daarom is het belangrijk om ook tijd en aandacht te besteden aan het toegankelijk maken van je vormgeving.

Nu denk je misschien: hoe kun je een papieren magazine nou toegankelijk maken voor mensen die bijvoorbeeld grotendeels of volledig blind zijn? Tegenwoordig is vormgeving echter bijna nooit alleen maar bestemd voor de drukker. In 99,9 procent van de gevallen wordt er ook een digitale versie gemaakt, en die kun je gelukkig wel zo toegankelijk mogelijk maken.

Dit moet je weten over toegankelijkheid

In dit artikel vind je een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je jouw media-uitingen zo toegankelijk mogelijk wil maken. Deze punten zijn gebaseerd op de zogeheten WCAG-webrichtlijnen, waarin staat beschreven aan welke eisen een website (maar tegenwoordig ook een PDF-bestand of digitaal magazine) moeten voldoen om toegankelijk te zijn. Heel kort samengevat betekent het dat jouw digitale uiting waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust moet zijn.

Een goed contrast

Om een digitale flyer of magazine toegankelijk te maken, moet je er ten eerste voor zorgen dat de tekst die hierin staat goed leesbaar is. Zorg dus voor een groot genoeg contrast tussen de kleur van de letters en die van de achtergrond. Een gekleurde achtergrond of lichte letters vallen hierdoor vaak al af, want dit is slecht leesbaar voor mensen die kleurenblind zijn of last hebben van een visuele beperking.

Toegankelijk voor
screen readers

De tekst moet ook correct voorgelezen kunnen worden door een screen reader, speciale software/hardware voor mensen die niet meer (goed) kunnen lezen. Alinea’s moeten natuurlijk wel in de juiste volgorde worden opgelezen. Je wilt ook niet dat de luisteraar bij de agenda van de vereniging eerst achter elkaar ‘maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag’ hoort en pas later de activiteiten die op deze dagen plaatsvinden. Hoe moet je dan weten welke activiteit bij welke dag hoort?

Dit kun je oplossen door het volledig uit te schrijven. Bijvoorbeeld: “De afvalcontainer wordt opgehaald op 3 januari”. Denk ook aan de woorden die je gebruikt. Hoe begrijpelijk zijn die voor mensen die de Nederlandse taal niet (meer) goed beheersen? Om er zeker van te zijn dat 95 % van alle mensen in Nederland de tekst kunnen lezen, kun je het beste taalniveau B1 aanhouden. De website ishetb1.nl is hiervoor heel handig.

Als je op al deze dingen hebt gelet, dan ben je er vaak nog niet. Sommige dingen komen pas aan het licht als je een tekst daadwerkelijk met een screen reader probeert te beluisteren. Zelfs nadat wij de uiting op alle toegankelijkheidseisen hebben gecheckt, kan het zijn dat het nog niet toegankelijk is. Daarom werken wij altijd samen met onze klanten en hun doelgroep, zodat we zeker weten dat zij er ook echt gebruik van kunnen maken. Hoe dat proces in zijn werk gaat kun je lezen in het artikel van de Macula Vereniging over hun samenwerking met MEO.

MEO maakt jouw vormgeving toegankelijk

Wil je de vormgeving van jouw organisatie graag toegankelijk(er) maken? Onze vormgevers staan klaar om te helpen. Samen gaan we op zoek naar de beste balans tussen toegankelijkheid en een mooi ontwerp. Neem gerust eens contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden.

Waar we trots op zijn
Meest recente projecten

social return
Vormgeving met
sociale impact

Als je bij ons vormgeving afneemt, dan helpen wij je om social return on investment (SROI) te creëren. Wil je weten hoe je samen met MEO jouw social-returnverplichting tot een maatschappelijke meerwaarde maakt? Ga naar onze speciale pagina over social return.