Webdesign afdelingsleiders: Jeroen en Jordy

Menig klant van MEO zal al eens een e-mail van ze gehad hebben: Jeroen en Jordy. Zij zijn namelijk de twee teamleiders van de afdeling Webdesign. Hoog tijd dus om ze eens voor te stellen en te horen over hun expertises op het gebied van Adaptive Web Apps en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Omdat MEO flink aan het groeien is, is er behoefte aan afdelingsleiders die de projectmanagers en medewerkers ondersteunen, vertelt Jeroen: “Wij vormen de schakel tussen de projectmanagers en de uitvoerders van de werkzaamheden. De projectmanagers zorgen dat de globale planning met de klant wordt afgestemd en verdelen de verschillende opdrachten over de afdelingen, zoals vormgeving, online marketing en webdesign. Wij voorzien de medewerkers op de afdeling webdesign van het juiste takenpakket en zorgen dat aan de wensen van de klant zo goed mogelijk voldaan wordt. Ook ondersteunen wij de projectmanagers als klanten specifieke vragen hebben, want de ene klantvraag is ingewikkelder dan de andere.”

Jordy vult aan: “Wij werken tussen onze teamleden in. Zo kunnen we direct aansturen, coachen, bijsturen en houden we binding met de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Op die manier kunnen we ook de kwaliteit garanderen. Daarbij staan we niet stil, want onze focus ligt daarnaast op het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van onze websites. Zo denken we zowel op korte als op lange termijn na hoe de websites technisch beter, optisch mooier en gebruiksvriendelijker kunnen worden.”

Jeroen vertelt hoe een dag op de werkvloer eruit ziet: “Elke ochtend nemen wij met ons team door wat er op de planning staat. Vervolgens gaat iedereen aan het werk en richten wij ons op openstaande vragen, of werken we plannen uit. Ondertussen coachen we en helpen we bij moeilijke vraagstukken. Wanneer het werk van iemand naar de klant gaat, doet Jordy of ik een laatste check.”

Jordy: “Ondertussen leggen de projectmanagers een nieuw project uit, of dragen ze aan ons over wat zojuist met een klant is afgesproken. Daarnaast onderhouden wij zelf contact met klanten, via ons ticketingsysteem of per telefoon, over wat er moet gebeuren op websites die al online staan, zoals het plaatsen van teksten of foto’s. Als de dag ten einde loopt, plannen we de werkzaamheden voor de volgende dag in.”

Adaptive webapps

Beiden hebben zo ook hun eigen expertise. Jordy houdt zich graag bezig met ‘Adaptive Web Apps’: “Dit is eigenlijk de gewone website, maar dan in de vorm van een app. Een website functioneert namelijk anders op verschillende apparaten. Zo kan een opmaak die op een desktopcomputer lekker leest, niet erg geschikt zijn om te bekijken op een mobiele telefoon of tablet. Daarentegen hebben die apparaten weer hun eigen kracht. In tegenstelling tot bij een desktop, raken mensen op een mobiel of tablet namelijk de pagina aan met hun vingers, in plaats van met een muis en toetsenbord.

“Klanten die weten dat hun publiek veel van mobiel of tablet gebruik maakt, dus voor wie het belangrijk is dat via een van deze ‘devices’ overzichtelijk te navigeren is, kiezen daarom vaak voor een Adaptive Web App. Daarop zijn de aanklikbare onderdelen vaak groot genoeg gemaakt om met de vinger aan te klikken. Dit heeft dan ook weer invloed op de verhouding tussen afbeeldingen en de knoppen om op te klikken, dus we moeten zorgen dat afbeeldingen niet binnen het ontwerp verdwijnen. Daarnaast moet gezocht worden naar een oplossing om eindeloos scrollen te voorkomen.
De hoeveelheid informatie die op een desktop-website nog te hanteren is, wordt op een mobiel veel te veel.

“Ook zorgen we voor een ontwerp waarbij de snelheid van de website op mobiele versies hoger wordt. Dit heeft grote voordelen. Zo wordt de website voor de gebruiker toegankelijker, wat ook zoekmachines belangrijk vinden: onder meer Google heeft zeer recent nog aangegeven meer nadruk te leggen op de snelheid van mobiele websites. Snellere websites komen dus hoger in de zoekresultaten, wat betekent dat er meer bezoek naar die websites gaat.”

SSL-certificaat

Jeroen heeft zich afgelopen periode veel beziggehouden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is. Jeroen: “Deze Europese wet is in het leven geroepen om internetgebruikers te beschermen tegen onjuiste opslag en verwerking van (gevoelige) persoonsgegevens. Denk aan een naam in een contactformulier van een patiëntenorganisatie, of gegevens in een ledenbestand. Staan deze in een beveiligde omgeving? Worden die gedeeld met derden?

“Op een website zijn er een aantal zaken die ervoor moeten zorgen dat de persoonsgegevens beveiligd zijn. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de gegevens versleuteld verzonden worden, zodat ze onleesbaar zijn als iemand ze weet te onderscheppen. Ook moet met een privacyverklaring worden uitgelegd hoe organisaties omgaan met de persoonsgegevens. Er moet dus zo’n verklaring, of een duidelijke link daarnaar, op de pagina met het contactformulier verwerkt worden, zodat een websitebezoeker ermee akkoord kan gaan bij het versturen van persoonlijke gegevens. We helpen bij MEO graag om deze aanpassingen te verwerken.”

Voor meer informatie om jouw website aan te passen aan de AVG, kun je contact met ons opnemen. Voorbeelden van Adaptive Web Apps kun je zien door met mobiel of tablet naar de websites van Kinderopvang Het SteigertjeZwembad De Bever of DSD Nederland te gaan.