Tessa over drie inspirerende campagnes voor impact en bereik

Of het nu gaat om het creëren van bewustwording of het opbouwen van gemeenschappen, voor non-profitorganisaties spelen effectieve campagnes een cruciale rol om te zorgen voor impact en bereik. Campagnemanager Tessa Tamis van MEO neemt ons mee in drie inspirerende campagnes. We ontdekken hoe herkenbaarheid en openheid voor nieuwe ideeën ervoor zorgen dat deze impact maken.

Integer en persoonlijk: Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH)

MEO maakt al enkele jaren campagnes voor Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH) om de bewustwording rond hoofd-halskanker te vergroten. Het concept van de campagne van 2023 is ‘Lach het niet weg’. Hiervoor hebben we videoportretten gemaakt van mensen die getroffen zijn door hoofd-halskanker. Elke video begint met een lach van de geportretteerde en eindigt met de boodschap dat je klachten aan mond en keel niet weg moet lachen.

Voor de campagne verzorgen we een landingspagina, video’s, online advertenties en een toolkit – een webpagina waar partners en media de gemaakte materialen kunnen downloaden om in hun uitingen te gebruiken. Daarnaast maken we posters die de PVHH onder meer verspreidt in ziekenhuizen.

Tessa benadrukt het belang van herkenbaarheid: “Mensen moeten wakker geschud worden, zodat ze denken: ‘Misschien moet ik naar de huisarts met mijn keelklachten.’” Ook deelt ieder jaar een bekende Nederlander een verhaal om de boodschap te ondersteunen; zo vertelt dartkampioen Raymond ‘Barney’ van Barneveld in de campagne van 2023 over de ziekte van zijn moeder.

Het videoteam van MEO speelt een sleutelrol om de verhalen te filmen van mensen die met hoofd-halskanker te maken hebben gehad. Tessa: “Zij blinken er in uit om dat persoonlijk te maken. Als je kanker hebt of hebt gehad, is dat een heel gevoelig en heftig onderwerp om over te vertellen. Ik heb tijdens de draaidag voor PVHH gezien hoe ons team de mensen die gefilmd worden op hun gemak stelt. De sfeer is gemoedelijk en – dat klinkt misschien gek – leuk en gezellig. Daardoor worden de films nog een stapje beter.”

Out of the box: Olijf

Olijf, een organisatie voor mensen die getroffen zijn door gynaecologische kanker, koos in 2022 een campagne met een ander, confronterend concept. Hierbij werden voorbijgangers op straat geïnterviewd. Ze kregen een bord te zien met symptomen van gynaecologische kanker en het videoteam vroeg ze of ze wisten waar die klachten op konden wijzen. Uit de antwoorden van de passanten werd meteen duidelijk hoe groot het gebrek aan bewustzijn over de symptomen is.

Tessa: “Wij denken altijd na over wat past bij de doelgroep. Persoonlijke video’s zoals bij PVHH zijn niet altijd mogelijk, want op sommige aandoeningen rusten grotere taboes dan op andere. Voor veel mensen die daardoor geraakt worden, is de drempel dan hoger om hun persoonlijke verhaal te vertellen.”

“Het is fijn als een klant openstaat voor nieuwe ideeën. Als we campagneconcepten pitchen, presenteren we als het even kan ook een out-of-the-box idee – iets dat voor sommigen op het randje kan zijn. Ook als de klant dat niet kiest, heeft het nut: vaak kun je wel iets meenemen uit het onorthodoxe concept. Doordat je daarmee de grens al hebt verlegd, ga je ook binnen het minder gewaagde idee meer durven. Daarnaast moet je een concept voor je kunnen zien. Soms denkt een klant dat een idee niet geschikt is, maar verandert dat beeld als duidelijk wordt hoe het in de praktijk uitpakt. Als wij de concepten presenteren, maken we dus altijd een klein visueel of tekstueel voorbeeld.”

Klein budget, veel creativiteit en bereik: JongPIT

De campagne voor de organisatie JongPIT had een ander doel dan die van PVHH en Olijf. In plaats van bewustzijn verhogen, was deze gericht op het werven van leden voor de JongPIT community: een online gemeenschap waar jongeren met een fysieke of psychische beperking elkaar ontmoeten en ondersteunen. Eerst hebben MEO’s webdesigners deze community ontwikkeld; daarna was het aan het campagneteam om te zorgen dat mensen zich er daadwerkelijk bij aan zouden sluiten.

MEO ontwikkelde opnieuw een campagne met een persoonlijk tintje. Tessa: “We hebben de jongeren zelf in een filmpje naar voren gebracht. Je wilt namelijk laten zien welke mensen bij de community terechtkunnen en met welke reden.” Met weinig budget en veel creativiteit, heeft team toch iets gaafs neergezet. Ze hebben gekozen voor het maken van een stopmotionvideo. Deze is gebaseerd op foto’s die – uiteraard met toestemming – tijdens een bijeenkomst van de organisatie van bezoekers zijn gemaakt.

Met succes: dankzij de inzet van MEO zijn de filmpjes op TikTok bijna 300.000 keer bekeken, kwamen er tientallen reacties op en hebben veel meer jongeren dan verwacht zich voor de community aangemeld.

Impact en bereik

Hoewel concrete resultaten per campagne kunnen variëren, hebben ze allemaal geleid tot aanzienlijke bewustwording, betrokkenheid en gemeenschapsvorming. Ze laten zien dat met de juiste aanpak, creativiteit en een open geest, zelfs de meest uitdagende doelstellingen binnen handbereik kunnen liggen.

Belangrijk, want het gaat over onderwerpen die de levens van mensen kunnen veranderen – soms zelfs kunnen redden. En dát belang is precies wat Tessa elke dag motiveert. “Ik vind het heel mooi dat we bij MEO met ons werk ook impact maken!”