Sociale impact

“Ons doel is het maken van zoveel mogelijk sociale impact”

MEO werkt als een sociale onderneming. Dit betekent dat de inkomsten van de organisatie worden ingezet om sociale impact te creëren. Maar wat houdt dat precies in? Directeur Edwin Teljeur vertelt.

“Winst is niet de drijfveer van MEO, sociale impact wel”, vertelt Edwin Teljeur. “Wij vinden dat we verantwoording af moeten leggen over de wijze waarop we onze inkomsten inzetten om een maatschappelijk verschil te maken. Daarom meten wij of we doen wat wij beloven. De belofte van MEO is dat in 2018 ongeveer de helft van alle betaalde personeelsleden vanuit een Wajong- of WIA-situatie komt. Daarnaast willen we een aantal leerwerktrajecten aanbieden, waarvan tachtig procent moet leiden tot betaald werk. Dankzij de impactmeting kunnen we meten of we deze beloften waar gaan maken.”

“Op een gegeven moment hebben wij het theater gevraagd om hem een baan aan te bieden.”

Een van de manieren waarop MEO dat doet, is door samen met een klant een leerling een baan aan te bieden. Voorheen leverde MEO bijvoorbeeld vormgevingsdiensten aan een theater, zoals brochures en aankondigingen voor nieuwe voorstellingen. “Eigenlijk was er één jongen die de opdrachten voor het theater uitvoerde. Op een gegeven moment hebben wij het theater gevraagd om hem een baan aan te bieden. Dat hebben zij gedaan en de opdracht is bij ons weggehaald. Wij lopen daarom inkomsten mis, maar deze jongen heeft wel een baan gekregen! Op die manier maakt MEO sociale impact, in samenwerking met andere organisaties.”

“Ons doel is daar zoveel mogelijk van te maken. Met het doen van een impactmeting zie je hoe groot het effect precies is. Dat zorgt ervoor dat de beslissingen die je neemt in je team, veel gerichter zijn op het creëren van meer impact. Op het moment dat je die gaat meten, start je dus ook met het managen ervan.

“Ik denk dat je een verschil gezamenlijk maakt. Als andere organisaties zich afvragen hoe zij dat kunnen doen, dan nodig ik ze van harte uit om eens, geheel vrijblijvend uiteraard, met elkaar in gesprek te gaan en te kijken hoe we elkaar kunnen inspireren om meer impact te maken.”