Open Ringers: Alkmaarse historie in wording

We zijn trots op ‘onze jongens’ Joran en Justin, hier op de foto met ondernemer Arthur Dontje. Samen met hun collega Dave – helaas niet op de foto – hebben zij de website Open Ringers gemaakt.


Dit is de website van wat een toeristische trekpleister van formaat moet worden: de Ringers-fabriek in Alkmaar. Donderdag 9 juli presenteerde Dontje de resultaten van een onderzoek om de fabriek – Alkmaars industrieel erfgoed – om te toveren tot een ‘experience’ die in 2019 al 300.000 bezoekers moet verwelkomen. De kern van het plan is een ‘chocolate experience’, waarbij een open chocoladefabriek de bezoeker meeneemt in het proces van cacaoboon tot chocoladeproduct. Mocht dit plan doorgaan dan betekent dit de redding van het pand, dat eigenlijk op de nominatie stond om gesloopt te worden.

Waarom chocolade? Simpel: omdat het Alkmaarse Ringers vroeger een grote chocoladeproducent was. Arthur Dontje is de eigenaar van Dobla en is vandaag de dag een grote chocoladeproducent met wortels in Alkmaar. Zijn bedrijf verkoopt wereldwijd chocoladedecoraties en heeft dochterondernemingen in onder andere Vietnam en de VS.

Met zo’n sterk concept is het niet gek dat de politiek, inwoners en ondernemers van Alkmaar het plan omhelzen. Onder andere FrieslandCampinawijnhandel BeauVinkaasspeciaalzaak Daan Blankendaalbakkerij Fermento en anderen hebben zich bij het initiatief aangesloten. Kortom, we spreken hier van Alkmaarse historie in wording!