Mireille krijgt de kans te groeien: als vormgever én teamleider

Mireille Egberts (28) is sinds juni 2020 teamleider in opleiding op de afdeling Vormgeving van MEO. Bijzonder, want even daarvoor was ze nog stagiaire. Hoe is deze ongebruikelijke overstap verlopen? En hoe bevalt haar nieuwe rol?

“Eigenlijk is het wel een grappig verhaal,” vertelt Mireille over de manier waarop ze bij MEO terecht is gekomen. “Ik studeerde Communication and Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Een studiegenoot had een stagevacature webdesign van MEO gevonden en wou er zelf niet op reageren, maar dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Ik stuurde een mailtje en werd vrijwel meteen teruggebeld.”

Op haar plek

Mireille kon aan de slag en de tien weken durende stage beviel goed, aan beide kanten. Omdat er nogal wat opdrachten lagen en de bezetting enigszins aan de lage kant was, hield ze er gelijk een zomerbaan aan over. Dat mondde weer uit in een vaste bijbaan, waardoor ze haar andere, bij de lokale bakker, op kon zeggen.

“Ik vond het heel leuk om nieuwe websites te ontwerpen of bestaande te restylen. Ze werden steeds mooier en dat heb ik echt bij MEO geleerd. Ook werden mijn coderingsvaardigheden beter. Ik heb geleerd om een complete website op basis van code te bouwen, dat is een vaardigheid waar ik heel veel aan heb.”

Omdat ze bij MEO zo goed op haar plek zat, kon Mireille er ook haar tweede stage en afstudeerproject uitvoeren – met de verwachting dat ze daarna fulltime aan de slag zou gaan op de afdeling webdesign. Maar de coronacrisis zette haar op een andere koers …

Van web naar vormgeving

“Tijdens m’n afstudeerstage begon de crisis. Hoewel het uiteindelijk helemaal goed is gekomen, leek het even alsof de opdrachten voor webdesign op zouden drogen. Ik kreeg daarom de vraag of ik grafische vormgeving leuk zou vinden. Daar had ik vanuit m’n opleiding ook wat ervaring mee, dus zei ik ja.”

De overstap was wel even wennen. “Er zijn voor online en offline ontwerpen verschillende regels om rekening mee te houden. Ik wist ook nog niet alles van het maken van magazines.”

Maar Mireille pikte snel alles op en van het een kwam het ander. Nadat ze in juni 2020 afstudeerde, kreeg ze een baan aangeboden op de afdeling Vormgeving. En niet zomaar een functie, maar als teamleider in opleiding!

“In de omgang met collega’s was het wel even aftasten: eerst ben je stagiaire en dan leidinggevende. Maar eigenlijk gaat dat allemaal prima. MEO geeft me de kans om in deze rol te groeien en ik krijg daar ook begeleiding bij.”

Ruimte voor elkaar

“De sfeer bij MEO is heel gemoedelijk. Ik heb ook stage gelopen bij reguliere reclamebureaus en dat was toch wat heftiger: strenger en meer gericht op omzet maken. Bij MEO moet natuurlijk ook geld verdiend worden, maar het is er wel altijd gezellig. En als er wat is, dan is er ruimte om dat met elkaar te bespreken.”

Mireille merkt er weinig van dat ze werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik weet nu hoe ik het beste met iedere collega om kan gaan en wanneer ik even moet vragen hoe het gaat. Maar dat is niet zo anders dan bij andere collega’s. Het zijn heel verschillende mensen: de een is heel creatief, de ander veel technischer. Die combinatie werkt heel goed.”

Iets bijzonders maken

Ze haalt veel voldoening uit het werk. “Het is fijn als ik aan het einde van de dag m’n taken heb afgestreept. Maar meestal wil ik méér doen. Ik ben echt blij als we gave opdrachten hebben gemaakt. Als we de klant mooi opgemaakte pagina’s kunnen sturen, met toffe beelden. We krijgen steeds meer projecten van grote spelers, het is heel fijn om daar je tanden in te zetten en er echt iets bijzonders van te maken.”

De rol van webdesign is voor haar nog niet helemaal uitgespeeld. “Onze afdelingen trekken de laatste tijd meer naar elkaar toe, bijvoorbeeld bij het maken van e-mailnieuwsbrieven. Ook doen we meer vormgeving voor afbeeldingen bij Facebook- en Instagramberichten, waarop ik mijn online-kennis toe kan passen. Een magazine moet je op schoot kunnen lezen, dat is anders dan via een computer. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met grotere lettertypes en andere kleurcodes.”

Toekomst

Mireille ziet haar toekomst bij MEO duidelijk voor zich. “Ik zou willen groeien in het leidinggeven. Natuurlijk wil ik ook een nog betere vormgever worden en nog mooiere magazines maken.”

Heeft ze dan geen ambities om in de toekomst ergens anders aan de slag te gaan?

“Ik wil graag nog iets doen met mijn hobby: pottenbakken. Ik zou een eigen lijn van producten op willen zetten en verkopen. Dat lijkt me een mooie combinatie met mijn werk bij MEO.”