Houd je vrijwilligers betrokken

Afgelaste bijeenkomsten en andere plannen die in het water vallen door de coronacrisis: menig organisatie worstelt ermee. Hierdoor wordt er ook minder een beroep gedaan op de inzet van vrijwilligers. Het gevaar is dat daarmee ook hun betrokkenheid vermindert. We geven je drie tips om dit te voorkomen en vrijwillige medewerkers bij je organisatie betrokken te houden.

Het kloppende hart van menig organisatie bestaat uit vrijwilligers. Zonder er een beloning voor terug te verwachten, zetten zij zich in omdat ze de doelen van de organisatie onderschrijven of omdat ze er hun talenten kunnen ontwikkelen. Maar misschien ook omdat ze graag met anderen samenwerken. Dat brengt ons meteen bij de eerste tip …

Tip 1: Houd contact met elkaar

Zoals het cliché luidt: uit het oog is uit het hart. Zorg dus dat jullie elkaar blijven zien. Met elkaar overleggen en plannen maken is via videobellen nog steeds heel goed mogelijk. Via applicaties als Zoom of Microsoft Teams is het simpel om te vergaderen en kun je ook gemakkelijk documenten delen en bespreken. Wie weet komen jullie samen op onverwachte maar heel waardevolle ideeën?

Mis je de gezamenlijke borrels? Spreek dan eens met een groepje af via bijvoorbeeld de mobiele app House Party. Hiermee kun je ook videobellen, maar daarbij kun je voor de afwisseling en gezelligheid ook eens leuk een spelletje doen, zoals Hints of UNO.

Dat brengt ons bij de volgende tip …

Tip 2: Behoud de teamspirit

Betrek vrijwilligers vroeg bij toekomstplannen en nieuwe projecten. Als je laat zien waar je met zijn allen naartoe werkt en wat de resultaten van die inspanningen zijn, laat je zien dat het werk van je vrijwilligers ertoe doet. Hiermee versterk je de betrokkenheid, want je maakt duidelijk dat jullie dit sámen bereikt hebben.

Daarvoor is een goede sfeer en samenwerking van groot belang. Organiseer dus regelmatig een (online) bijeenkomst of een uitje waarbij jullie goed afstand kunnen houden. Hiermee laat je ook zien je vrijwilligers te waarderen, wat ons bij onze laatste tip brengt …

Tip 3: Toon waardering

Een bedankje, compliment of (symbolisch) schouderklopje: we zijn er allemaal wel gevoelig voor. En terecht, want gewaardeerd worden om wat je doet is van groot belang. Zet je vrijwilligers dus regelmatig persoonlijk in het zonnetje, bijvoorbeeld met een verjaardagskaart, kerstpakket of een cadeautje.

Er zijn altijd leuke kleinigheidjes te vinden om cadeau te doen. Zo vond de Nederlandse Vereniging Williams Beuren Syndroom het onlangs een goed idee om al hun leden een hart onder de riem te steken, omdat ze elkaar door de coronacrisis niet konden ontmoeten. Op hun verzoek hebben we daarom een speciale wikkel voor een Tony’s Chocolonely-chocoladereep ontworpen. Ieder lid heeft als leuke attentie zo’n reep ontvangen, verzonden in een mooie gouden envelop en vergezeld van een persoonlijk kaartje.

Maar niet alle waardering hoeft materieel te zijn: je kunt ook iemand in het zonnetje zetten door diegene tot vrijwilliger van de maand te benoemen of aan die persoon aandacht te besteden via een interview in je ledenmagazine of clubblad.

Kortom, ook tijdens de coronacrisis kun je op allerlei manieren je vrijwilligers betrokken houden. Wil je graag eens samen nadenken over een leuke actie? Neem dan contact met ons op!