skip to Main Content
Handleiding: Ontvang Uw E-mail Op Computer Of Telefoon

Handleiding: ontvang uw e-mail op computer of telefoon

MEO verzorgt voor verschillende klanten de hosting van hun website en de eventuele e-mailaccounts die daaraan gekoppeld zijn. Voor het verzenden en ontvangen van e-mails wordt veel gebruik gemaakt van webmail, maar uiteraard is dit ook mogelijk via een e-mailprogramma’s als Microsoft Outlook, Mail (Apple) of Windows Mail. We zetten de benodigde instellingen voor e-mailprogramma’s op computer, telefoon of tablet op een rij.

Wie slechts op zoek is naar de instellingen, vindt deze samengevat in het overzicht onderaan deze pagina. Hoewel de instellingen voor ieder e-mailprogramma hetzelfde zijn, verloopt het instellingsproces niet voor iedere applicatie in dezelfde volgorde. Programmagerichte hulp is online onder meer te vinden voor Windows Mail, Microsoft Outlook voor pc, Mac of mobiel en Mail (Apple) voor Mac of voor iPhone en iPad.

Kiezen tussen POP en IMAP

Voor u begint, is het goed om eerst een keuze te maken tussen twee instellingen: POP of IMAP. Wij adviseren doorgaans IMAP, al hebben beide voor- en nadelen. Als u voor POP kiest, wordt de e-mail van de webserver verwijderd zodra u die met uw e-mailprogramma heeft binnengehaald. Dit betekent dus dat u de e-mail daarna niet meer op een ander apparaat kunt openen of via webmail kunt bekijken. Als u voor IMAP kiest, blijft de e-mail op de webserver staan en bewaart u automatisch een reservekopie van uw ontvangen en verzonden e-mails. Wel neemt dit schijfruimte van het hostingpakket in; tenzij u regelmatig mails verwijdert, heeft u daarom op een gegeven moment wellicht een uitgebreider pakket nodig.

Zodra u weet welk type uw voorkeur heeft, kunt u uw e-mailaccount toevoegen aan uw e-mailapplicatie. Vaak worden al een aantal veelgebruikte e-mailservices als Outlook.com, Google en iCloud voorgesteld, maar voor het toevoegen van een IMAP- of POP-account kiest u er altijd voor om het account via een ‘andere’, ‘handmatige’ of een soortgelijke optie in te stellen. Ergens in het proces zult u dan aan kunnen geven of u voor IMAP of POP kiest.

(Gebruikers)naam

Het programma vraagt u doorgaans zowel om uw naam als om uw gebruikersnaam. In het eerste geval zal het gaan om de naam van de ‘afzender’, de naam die getoond wordt aan de ontvangers van uw e-mails; dit kan uw eigen naam zijn, maar soms is het logischer een andere naam in te voeren – denk bijvoorbeeld aan de naam van uw organisatie indien het een algemeen e-mailadres betreft.

De gebruikersnaam is voor onze klanten altijd gelijk aan het volledige e-mailadres. Hierbij vult u ook het wachtwoord in dat bij uw e-mailaccount hoort. Deze combinatie wordt door de server gebruikt om u te kunnen identificeren en toegang te bieden tot uw e-mails.

In- en uitgaande server

De servernaam is voor zowel de in- als uitgaande e-mail hetzelfde, en is opgebouwd als  mail.domein.extensie. Met ‘domein’ wordt de onderscheidende naam in uw domeinnaam bedoeld, zoals bijvoorbeeld ‘wijzijnmeo’ dat is voor info@wijzijnmeo.nl. Met extensie wordt het laatste deel van de domeinnaam bedoeld, zoals .nl of .org. De in- en uitgaande server zou in ons geval dus mail.wijzijnmeo.nl zijn.

Voor de server zijn enkele instellingen nodig die in sommige e-mailprogramma’s als ‘geavanceerd’ beschouwd worden. Zo is voor de uitgaande e-mailserver, aangeduid met SMTP, verificatie vereist; vink dit aan als dit nog niet automatisch is ingesteld. De inkomende poort is 993 (IMAP) of 995 (POP3) en moet beveiligd worden met SSL; de uitgaande poort is 465 en moet ook via SSL beveiligd worden.

Lukt het niet om verbinding te maken? Loop dan uw instellingen nog eens na met onderstaande samenvatting en controleer goed op eventuele spelfouten. Ga ook na of uw internetverbinding naar behoren werkt. Mocht u er dan nog steeds niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Overzicht instellingen

Type account: POP of IMAP

Naam: de naam van de afzender (uw eigen naam, of bijvoorbeeld die van uw organisatie)

E-mailadres: het e-mailadres van het betreffende account

Server (zowel in- als uitgaand): opgebouwd als mail.domein.extensie (bijvoorbeeld mail.wijzijnmeo.nl)

Gebruikersnaam: gelijk aan uw e-mailadres

Wachtwoord: het wachtwoord dat hoort bij uw e-mailaccount

Server uitgaande mail (SMTP): verificatie vereist

Inkomende poort: 993 (IMAP) of 995 (POP3), beveiliging op SSL

Uitgaande poort: 465, beveiliging op SSL

Back To Top