Gas geven maar! Feestelijke opening in de GAS!Fabriek

Gas geven maar! Onder dat motto zijn we samen met MEO Werkt vrijdag 7 april officieel van start gegaan in de Alkmaarse GAS!Fabriek. Gezamenlijk gaan we in dit gerenoveerde fabriekspand 45 leerwerkplaatsen realiseren voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wethouder Victor Kloos gaf voor ruim 150 belangstellenden het startsein, waarna de rest van de middag onze leerlingen en medewerkers aan bezoekers hun werk lieten zien.

“Ongemerkt zijn we middenin een nieuwe beweging beland, namelijk die van de sociale onderneming. Dit houdt in dat we winst niet in geld uitdrukken, maar in het verschil dat we maken: door talenten te ontwikkelen en werkgelegenheid te creëren”. Directeur Edwin Teljeur vertelt de aanwezigen hoe MEO zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld: van een leerwerkbedrijf dat websites en grafische vormgeving verzorgt voor non-profitorganisaties, tot een mediabureau dat een verschil probeert te maken. Teljeur: “Ik had gemerkt dat jongeren met grafisch talent die wat hulp nodig hebben om aan het werk te gaan, vaak in een supermarkt of in de houtbewerking eindigden. Als ze binnen een beschutte omgeving werkervaring met grafische vormgeving of webdesign op zouden kunnen doen, zou er meer recht gedaan worden aan hun eigen talenten en zouden ze die verder kunnen ontwikkelen”.
Dat gaat goed: inmiddels zijn er al 21 betaalde werkplekken binnen MEO zelf. Het kantoorpand aan de Edisonweg werd dan ook te klein: toen Stichting Behoud GAS!Fabriek, waarvoor MEO het logo heeft ontworpen, liet weten huurders te zoeken voor het gerenoveerde fabriekspand, was dat een ideale oplossing.

MEO Werkt, nauw verbonden aan MEO, begeleidt jongeren op de werkvloer en bemiddelt bij andere werkgevers. MEO Werkt richt zich daarbij ook op andere vakgebieden. Jobcoach Bas Leenders: “Werkervaring is meer dan vakkennis: het gaat ook om het samenwerken met collega’s, om structuur, om je werkhouding”. Zowel Teljeur als Leenders hopen een aanwinst te zijn voor werkgevers in de regio. Leenders: “Als we met zijn allen een arbeidsmarkt gaan creëren waarin iedereen mee kan doen, dan zijn wij er om de eerste stappen stevig te gaan zetten; zodat werkgevers híer het talent van de toekomst gaan vinden”.

Het is een instelling die wethouder Victor Kloos van harte toejuicht. Als hij aan een touwtje trekt, rolt een vijf meter lange banner naar beneden die de boodschap van de dag weergeeft: gas geven maar!

Meer foto’s zijn te vinden op het flickr-account van Christina Simons.