Doe jij al aan social return

Je bent ze misschien al eens tegengekomen: ondernemers die verkondigen dat ze ‘volgend jaar meer aan social return’ willen doen. Of hebben jouw opdrachtgevers je gevraagd wat jij ‘doet om social return te creëren’. Wellicht heb je zelfs rechtstreeks de vraag gekregen: ‘Wat is jouw social return precies?’ Er is geen twijfel over mogelijk: social return is hot! Maar wat houdt die term nou in?

Eigenlijk is het heel simpel: social return betekent dat een organisatie zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat die duurzaam aan een baan geholpen worden. Organisaties leveren dus niet alleen diensten waar geld mee verdiend wordt, maar doen ook iets terug voor de maatschappij: de social return.

Bij MEO is social return eigenlijk de basis van de hele organisatie. Door leerwerkplekken te bieden aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen zij zich ontwikkelen en hun kansen op een baan vergroten. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk mensen zelf in dienst te nemen. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen; deze werkplekken zijn alleen mogelijk omdat veel organisaties diverse opdrachten aan MEO gunnen.

Sociaal diensten inkopen

Dat social return zo in de belangstelling staat, heeft verschillende oorzaken. Soms is er sprake van een social-returnverplichting: steeds meer overheidsorganisaties nemen zo’n verplichting op in hun aanbestedingen. Maar ook beseffen meer en meer mensen dat de wereld niet alleen om financiële winst draait; dat we allemaal maatschappelijk een bijdrage kunnen leveren.
Helaas zijn niet alle ondernemers in de gelegenheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden, bijvoorbeeld omdat de schaal van een organisatie dat niet toelaat. Gelukkig kan social return ook mogelijk gemaakt worden door bij sociale ondernemingen diensten in te kopen – en MEO is lang niet de enige organisatie die sociaal onderneemt.

Nieuw platform

Maar hoe komt een organisatie met al die sociale ondernemingen in contact? Daar is sinds kort een speciaal platform voor opgericht: Buy Social. Dit is een marktplaats gericht op het aanbieden en afnemen van sociale diensten. Apps ontwikkelen, een ledenadministratie verzorgen, relatiegeschenken van recyclebaar materiaal inkopen: alles is mogelijk!

Kortom, doe jij al aan social return? Nee? Kijk dan eens op www.buy-social.nl of neem contact met ons op!