De toegankelijkheidsverklaring: een overzicht
4 maart 2021Een toegankelijkheidsverklaring geeft aan in hoeverre een website of app voldoet aan toegankelijkheidseisen voor mensen met verschillende beperkingen. Daarnaast staat erin wat de verantwoordelijke organisatie eraan doet om de site of app verder toegankelijk te maken. Voor sommige websites is zo’n verklaring verplicht – denk bijvoorbeeld aan overheidswebsites. Maar ook veel andere partijen, zoals patiëntenorganisaties, geven graag zo’n verklaring of vragen zich af of ze er een nodig hebben. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste zaken die je moet weten over de toegankelijkheidsverklaring.
De eisen
Een volledig overzicht van de eisen voor een toegankelijkheidsverklaring vind je op de overheidswebsite Digitoegankelijk.
In hoeverre een toegankelijkheidsverklaring verplicht is en daar ook toezicht op wordt gehouden, verschilt per sector. Deze ontwikkeling is nog volop in gang. Zo zijn er Europese verdragen die de komende jaren uitgewerkt worden in Nederlandse wetgeving. Om die reden zijn verschillende commerciële ondernemers al bezig met een verklaring: door zich nu vast voor te bereiden op mogelijke nieuwe wetgeving, zijn zij hun concurrenten een stapje voor.
Ondersteuning
Voor het invullen van de verklaring, kun je gebruik maken van deze invulassistent. Hiervoor maak je een account aan. Dit is ook overzichtelijk te gebruiken om meerdere verklaringen te beheren, bijvoorbeeld voor een hoofddomein en subdomeinen.
Heb je hulp nodig bij het maken van een toegankelijke website? Neem dan eens een kijkje op www.wijzijnmeo.nl/toegankelijke-website.
De beweegredenen
Er zijn verschillende redenen om je website of app toegankelijk te maken en de bijbehorende verklaring in te vullen.
- Je bereikt zo’n 20 tot 25 procent meer mensen met een toegankelijke website of app: voorheen zouden zij die niet kunnen gebruiken.
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO): zoekmachines kunnen toegankelijke websites beter vinden. Je komt daardoor hoger in de zoekresultaten, terwijl je er niet eens voor hoeft te adverteren.
De richtlijn
De internationaal gehanteerde richtlijn is WCAG 2.1 niveau A en AA, deze is onderdeel van Europese richtlijn EN 301 549. Deze laatste wordt vooral gebruikt door inkopers en WCAG vooral door techneuten en website ontwikkelaars, daarom worden beiden genoemd als standaard, om onduidelijkheden weg te nemen.
Neem de verklaring serieus
Wek niet de indruk alsof je serieus met toegankelijkheid bezig bent, als dat niet zo is. Een toegankelijkheidsverklaring is geen ‘moetje’, maar een kans om in kaart te brengen waaraan nog werk te verrichten valt. Niemand verwacht wonderen: als je site of app aan sommige eisen nog niet voldoet, is dat geen ramp. Geef wel aan hoe je van plan bent daaraan te gaan voldoen en welke alternatieven je ondertussen beschikbaar stelt. Geef ook aan hoe een bezoeker of gebruiker contact op kan nemen om iets te melden dat niet toegankelijk is.
Linkoverzicht
- Op Digitoegankelijk vind je de eisen waar een toegankelijkheidsverklaring aan moet voldoen.
- Maak gebruik van de invulassistent voor hulp bij het invullen van de verklaring.
- Kijk op wijzijnmeo.nl/toegankelijke-website voor meer informatie over toegankelijke websites.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over de toegankelijkheidsverklaring, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.