De kosten van websiteonderhoud

In een eerder artikel zetten we uiteen wat het maken van een website kost. Maar naast de totaalprijs voor de oplevering van een complete website, zijn er terugkerende kosten om die site in de lucht te houden. We zetten graag voor je op een rij waar deze uit bestaan.

Hosting

Om ervoor te zorgen dat je website altijd bezocht kan worden, moet die op een centrale plek opgeslagen zijn die altijd te bereiken is. Dit is een zogeheten ‘hostingserver’: een krachtige computer die 24 uur per dag, 7 dagen per week met het internet verbonden is.

Bedrijven die ruimte op deze servers aanbieden, worden hostingproviders genoemd. Je betaalt een maandelijks bedrag om je website bij zo’n provider onder te brengen. Dat bedrag kan enorm variëren, afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers die je verwacht, of je wel of niet zware bestanden aanbiedt – denk aan filmpjes die vanaf de server gedownload moeten worden – en of de hosting slechts één website of meerdere tegelijk betreft.

Nog belangrijker is de service die je erbij krijgt: vaak is het bedrag voor de hosting zelf niet zo hoog, maar gaat het wel in de papieren lopen zodra je ondersteuning nodig hebt. Bij andere partijen, zoals bij MEO, is de service bij de prijs inbegrepen.

Registratie domeinnaam

“Het adres is: http://www.jelle.tmfweb.nl/frieslandishetbeste/syb.html” rapte Arjen Lubach ooit onder de naam ‘Slimme Schemer’ in zijn hit ‘Jelle’, een hilarische persiflage van Eminem’s hit ‘Stan’. Het is dat Lubach het veel te lange websiteadres precies op het ritme wist te rappen, anders had vrijwel niemand het kunnen onthouden.

Als je wil dat anderen jouw websiteadres goed kunnen onthouden, maar je wil daarbij niet afhankelijk zijn van je eigen rapkwaliteiten, kun je beter zorgen voor een simpele, passende domeinnaam; denk aan de naam van je organisatie of project gevolgd door een zogeheten domeinnaamextensie, zoals .nl dat is in wijzijnmeo.nl.

Het registreren van zo’n domeinnaam kost je doorgaans tussen de € 2,- en € 20,- per jaar; voor de hand liggende domeinnaamextensies als .nl en .com zijn meestal niet zo duur, maar bijzondere als .amsterdam en buitenlandse als .jp (Japan) kunnen je enkele tientjes tot meer dan honderd euro per jaar kosten; overigens betaal je meer dan € 2.000,- per jaar voor een domeinnaam met de extensie .rich, maar dat kun je je dan hopelijk ook veroorloven.

Beveiliging en back-up

Belangrijke data, persoonlijke gegevens, wachtwoorden: door een beveiligingslek in je website kan er vaak meer buitgemaakt worden dan je in eerste instantie denkt. De kosten van het herstellen van de schade – zowel technisch als schadevergoeding voor eventueel gedupeerden – zijn uiteindelijk een veelvoud van het treffen van goede beveiligingsmaatregelen, om nog maar te zwijgen van reputatieschade.

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) zorgt voor de versleuteling van informatie die je via websites verstuurt. Mocht iemand met kwaad in de zin dus je gegevens onderscheppen voor ze bij de bedoelde ontvanger terechtkomen, zijn die volkomen onleesbaar. Ook is het van groot belang om zorg te dragen voor een goede back-up, zodat beschadigde of verloren bestanden makkelijk hersteld kunnen worden.

Bij MEO zijn beveiliging en regelmatige back-ups vaak inbegrepen in de prijs van het onderhoud.

Plugins

Voor de WordPress-websites die we bij MEO maken, zijn talloze geavanceerde functies mogelijk dankzij zogeheten plugins: software die je voor je website kunt installeren om bijvoorbeeld formulieren, statistieken, sociale-mediaknoppen en allerlei andere functies aan je site toe te voegen. Hoewel veel van die plugins gratis zijn, zijn dat niet altijd de beste keuzes als je de betrouwbaarheid zoekt die past bij een professionele website.

De plugins waar je slechts eenmalig voor hoeft te betalen, hadden we in het vorige artikel al meegerekend in ons totale kostenplaatje. Maar er zijn ook plugins die werken volgens een abonnementsmethode en die je dus ieder jaar een paar euro of een paar tientjes kosten. De basislicentie van Gravity Forms, een plugin voor het maken van geavanceerde contactformulieren, kost 59 dollar per jaar; hiervoor mag je Gravity Forms op één website gebruiken. De pro-licentie geldt voor drie websites en biedt extra functies; deze kost 159 dollar per jaar.

Onderhoud

Er zijn regelmatig updates beschikbaar voor de software van beveiligings- en back-upmaatregelen, je WordPress-installatie en plugins. Dit vereist ook de inspanning om die software regelmatig bij te werken; de updates lossen namelijk allerlei kleine problemen op, maar ook grote, zoals kwetsbaarheden in de beveiliging.

Doorgaans kost dit bijwerken je voornamelijk tijd en energie. Maar je kunt dit onderhoud ook voor een klein maandelijks bedrag uitbesteden, bijvoorbeeld aan MEO. Hiermee heb je er zelf geen omkijken meer naar en ben je ervan verzekerd dat je website en beveiliging altijd up-to-date blijven.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden en kosten bij het onderhoud van je website? Neem dan gerust even contact met ons op!