De kosten van je drukwerk drukken

Een folder die mensen vast kunnen houden, of een mooi vormgegeven tijdschrift om in te bladeren en te bewaren; drukwerk blijft bijzonder. Ook – of misschien júíst – in het digitale tijdperk. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Hoe zijn de kosten voor drukwerk zo laag mogelijk te houden?

De eerste besparingstip: bestel op tijd! Een drukker zal namelijk proberen zo efficiënt mogelijk verschillende producties op één drukplaat te combineren. Op deze manier wordt je drukwerk samen met dat van anderen op een groot vel papier – het drukvel – afgedrukt, waarna de verschillende producties van elkaar worden losgesneden. Hoe meer ruimte de drukker heeft om je bestelling te combineren met die van anderen, hoe goedkoper het is om je opdracht te drukken.

Gangbare opties en gewicht

Om dezelfde reden is het slim om zoveel mogelijk voor de meest gangbare opties te kiezen;  standaardformaten en -aantallen maken het veel simpeler om efficiënt en goedkoop verschillende drukwerkopdrachten te combineren, wat je uiteraard zult merken in de prijs.

Ook voor het papiersoort dat je kiest, geldt dat een standaardformaat goedkoper is. Maar als je van plan bent het drukwerk te verzenden, bijvoorbeeld in het geval van een ledenmagazine, is het ook slim om rekening te houden met het gewicht van het papier. De porto die je voor verzending betaalt, is namelijk altijd een grote kostenpost. Het kan veel geld schelen als je drukwerk net in een lagere gewichtsklasse valt, door papier van iets lager gewicht te kiezen. Uiteraard kun je hier ook rekening mee houden door het aantal pagina’s van je drukwerk te beperken.

Grafisch in orde

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat het resultaat is wat je ervan verwacht – als de druk buiten de schuld van de drukker om mislukt en je de bestelling nogmaals moet plaatsen, dan is dat uiteraard weggegooid geld. Het is daarom van groot belang dat de bestanden die je aanlevert, grafisch in orde zijn. Dat lijkt makkelijker dan het is; wat er op een computerscherm piekfijn uitziet, is niet altijd direct zo naar papier te vertalen. Daar komen veel technische factoren bij kijken, die helaas te specialistisch zijn om hier uit te leggen.

Twijfel je of je bestanden grafisch in orde zijn, of hoe je zo goedkoop mogelijk je drukwerk kunt bestellen? We staan altijd klaar voor advies en om je te helpen de kosten te laag te houden!