Ieder(in)

Ieder(in) wil een Nederland zonder drempels voor mensen met een chronische ziekte of beperking, wat dus ook geldt voor de eigen website.

Het resultaat

Een drempelvrije website die toegankelijk is voor de achterban en die past bij de doelen van de organisatie.

De aanleiding

Een website die toegankelijk
is voor iedereen

Ieder(in) wilde een nieuwe website, die vanzelfsprekend toegankelijk moest zijn voor mensen met verschillende beperkingen.

Ieder(in) is een netwerk waar 230 organisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte bij zijn aangesloten. Margreet Jonge Poerink, communicatieadviseur van Ieder(in): “Onze vorige website was echt aan vervanging toe.

Niet alleen het systeem om teksten en documenten online te zetten was verouderd, ook de indeling en uitstraling van de website pasten niet meer bij onze organisatie.” Omdat MEO zich ook actief inzet voor de participatie van mensen met een beperking en eerder al met Ieder(in) de toegankelijke projectwebsite Gewoon Gelijk ontwikkelde, is opnieuw een samenwerking aangegaan.

De oplossing

WCAG richtlijnen

Een website die voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen en die getest is door verschillende doelgroepen.

Margreet: “Aan het begin heeft MEO heel zorgvuldig uitgevraagd wat wij met onze website wilden. Wat ik erg prettig vind, is dat ze geen overhaaste beslissingen hebben genomen en net zo lang doorvroegen en aanpassingen deden tot we echt tevreden waren. En onze voorwaarde dat we de website tijdens de bouw zouden laten testen door een groep mensen met verschillende beperkingen, hebben ze heel serieus genomen.

“Als het goed is, ervaart een websitebezoeker op onze website gebruikersgemak. Een drempelvrije website is namelijk voor iedereen zeer gebruiksvriendelijk. Verder is een drempelvrije website ‘rustig’, zowel in structuur als design. Je ziet er geen flitsende beelden, geen teksten met op de achtergrond ook nog beeld, geen vage contrasten.”

Margreet vertelt dat de website goed is ontvangen door de achterban: “Mensen zijn doorgaans niet geneigd spontaan te laten weten dat ze iets goed of mooi vinden, maar op onze nieuwe website hebben we wel spontane positieve reacties gehad. Van ‘Veel overzichtelijker’ tot ‘Heel herkenbaar Ieder(in)’.”