De Week van het Donorgesprek
Voor de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)
Veel mensen hebben vragen of twijfels over orgaan- en weefseldonatie. Tijdens een campagne voor de Week van het Donorgesprek riepen we op om die vragen serieus te nemen, en te onderzoeken. Want als je weet hoe het zit, kun je een bewuste keuze maken in het Donorregister.
Voor de NTS ontwikkelden we een campagne die ruimte bood aan nuance, herkenning en heldere uitleg. Zo maakten we een complex onderwerp begrijpelijk en bespreekbaar.
Het resultaat
De cijfers liegen er niet om:
– Meer dan 5 miljoen mensen bereikt tijdens de actieweek.
– Meer dan 20 miljoen weergaven in totaal.
– Een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.
De boodschap raakte, en bleef hangen. Niet alleen door het bereik, maar vooral door de toon: menselijk, open en altijd uitnodigend tot gesprek.
“We wilden mensen voorzien van basiskennis om een gesprek te voeren over orgaandonatie. Dankzij deze campagne gebeurde dat echt. Op straat, online, aan de keukentafel.”
– Sara Jobse, projectmanager bij NTS.
De Nederlandse Transplantatie Stichting wilde het aantal bewuste registraties verhogen — niet door te overtuigen, maar door duidelijkheid te geven. Veel mensen twijfelen, vaak op basis van misverstanden over gezondheid, leeftijd of religie.
Door die zorgen serieus te nemen en mensen aan te moedigen om uit te zoeken hoe het écht zit, ontstond ruimte voor heroverweging. Zodat iedereen, op basis van heldere informatie, een weloverwogen keuze kan maken. En die vervolgens kan delen met de mensen om hen heen.
Onderzoeksgegevens van de NTS gaven inzicht in de meest voorkomende zorgen en vragen. Deze inzichten vormden de input voor een creatieve sessie waarin het concept tot leven kwam. Het resultaat: een campagne die vertrekt vanuit herkenbare vragen en die met directe, toegankelijke communicatie het gesprek op gang brengt.
We kozen voor een doordachte mix van kanalen en formats. Denk aan:
Podcasts
Instagram Reels, TikTok & Snapchat
Advertenties op Meta en Spotify
Hiermee bereikten we verschillende doelgroepen, precies op de plekken waar zij zich bevinden. Jongeren, ouders, ouderen — ieder met een eigen perspectief, maar allemaal deel van hetzelfde gesprek.