Archetypen voor een succesvolle video

De Rebel of de Wijze: welk archetype voor een succesvolle video?

De Tovenaar. De Heerser. De Wijze. Nee, we hebben het hier niet over personages uit Lord of the Rings of Harry Potter. Het zijn drie van twaalf ‘archetypen’ die gebaseerd zijn op de ideeën van de psycholoog en psychiater Carl Jung (1875-1961): persoonlijkheidstypen die iedereen, waar dan ook ter wereld, volgens hem zou herkennen. Dat maakt archetypen dan ook heel bruikbaar om een duidelijke boodschap over te brengen. Wat betekent dit voor het maken van een aansprekende video?

Jungs archetypen symboliseren ‘basispatronen’; het zijn modellen of karakters die universele menselijke ervaringen weergeven en die diep in ons onderbewuste verstopt zitten. Helden, Onschuldigen, Verleiders: we vinden ze terug in ons dagelijkse leven en als personages in de verhalen die we elkaar vertellen, van mythen tot de nieuwste bioscoopfilms. Het is dus absoluut geen toeval dat we de Tovenaar, de Heerser en de Wijze in Lord of the Rings en Harry Potter terugzien – ze symboliseren iets dat we allemaal onbewust herkennen.

Elk archetype sterke en zwakke kanten

Hoewel er vele archetypen zijn, zijn er twaalf ‘hoofdtypen’ die de meest basale menselijke emoties weergeven. Het zijn karakters die allen hun eigen persoonlijkheden, krachten en zwaktes hebben. Zo neemt de Heerser op een natuurlijke manier de leiding en voorkomt hij wanorde, maar maakt hij zichzelf niet altijd bij iedereen even geliefd. De Tovenaar overtreft graag alle verwachtingen, maar kan ook bezwijken onder de druk om zichzelf steeds te overtreffen. En de Wijze stimuleert anderen om te leren, maar kan ook geïsoleerd raken in zijn studeerkamer. Zo hebben ook de Schepper, de Ontdekkingsreiziger, de Rebel, de Joker, de Verleider, de Verzorger, de Gewone Burger, de Onschuldige en de Held allen hun eigen sterke en minder sterke kanten.

Duidelijke keuze, heldere boodschap

Eerder schreven we al dat video een heel waardevolle manier is om de doelen van je organisatie te bereiken. In hun boek The Hero and the Outlaw laten Margaret Mark en Carol S. Pearson zien dat de bedrijven die hun merk het dichtst op een specifiek archetype aan laten sluiten, het succesvolst hun boodschap over weten te brengen. Er moet dan wel een duidelijke keuze gemaakt worden voor één archetype, dat ook daadwerkelijk bij de organisatie past. Voor een heldere boodschap in een video die misschien nog geen minuut duurt, is het helemaal belangrijk om de boodschap simpel te houden en een duidelijke keuze te maken.

Verzorger of Rebel?

Het archetype van de Verzorger zou bijvoorbeeld goed passen bij een patiënten- of cliëntenorganisatie, waar altijd onvoorwaardelijk aandacht voor de mens is. Maar zo’n organisatie zou ook een Rebel kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat de huidige medische en maatschappelijke voorzieningen voor een bepaalde aandoening ondermaats zijn en het tijd is om de boel op te schudden. Een speeltuin of zwembad past dan weer in het profiel van de Verleider, het archetype bij wie de beleving centraal staat: een ervaring om nooit te vergeten.

Succes door gevoel van herkenning

Door gebruik te maken van een archetype, is de kans groter dat de boodschap heel duidelijk bij de kijker overkomt, omdat de video onderbewust een gevoel van herkenning losmaakt. Zo wordt de kans dat je jouw doelen bereikt nog groter.

Wil je meer informatie over archetypen, uitvinden welke bij je past en hoe je die in kunt zetten voor een succesvolle video? Neem dan contact met ons op, want we denken graag met je mee!