Maarten duikt de web-regels in: ‘Zo ontwijk je boetes in 2025’
30 oktober 2024Toegankelijkheid is geen keuze meer
De Europese Toegankelijkheidswet komt eraan en verandert alles. Maarten, onze expert op het gebied van toegankelijkheid, legt uit waarom dit belangrijker is dan ooit. “Toegankelijkheid betekent dat iedereen, inclusief mensen met beperkingen, toegang heeft tot jouw website. Zonder dit kun je niet alleen bezoekers verliezen, maar ook in juridische problemen komen.”
Uitdagingen bij het creëren van toegankelijke websites
Een van de grootste uitdagingen, volgens Maarten, is het voldoen aan de uitgebreide Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). “Het kan complex zijn om alle aspecten van een website aan deze richtlijnen te laten voldoen. Daarnaast is het overtuigen en trainen van ontwikkelaars en ontwerpers in de best practices een uitdaging.”
Let op! Vanaf hier gaan we dieper in op de materie. Dus als je dat technische geneuzel niks vindt, raden we je aan om verder te lezen bij het kopje ‘Up-to-date blijven’. Hier vertelt Maarten verder ervoor dat jij je geen zorgen hoeft te maken over jouw toegankelijke website.
Best practices voor toegankelijke websites
Maarten benoemt uitdagingen zoals het voldoen aan de WCAG-richtlijnen en het trainen van ontwikkelaars, te beginnen met ALT-teksten, kort voor alternatieve teksten. Door ALT-teksten toe te voegen aan je afbeeldingen zorg je ervoor dat visueel beperkte gebruikers de afbeelding kunnen ‘lezen’. De ALT-tekst is namelijk een beschrijving van de afbeelding die de schermlezer kan oplezen. Let er daarom op dat de ALT-tekst niet een opsomming wordt van steekwoorden, maar een goedlopende omschrijving van de afbeelding. Beschrijven wat je ziet is niet altijd het belangrijkste. Denk bijvoorbeeld aan het logo van een bedrijf waarop iemand kan klikken om terug te gaan naar de homepagina. Voor de visueel beperkte gebruiker is het veel belangrijker om te weten dat dit een ‘terugknop naar de homepagina’ is, dan hoe het logo eruitziet.
Naast ALT-teksten is het belangrijk om ARIA-labels toe te voegen. ARIA staat voor Accessible Rich Internet Applications. Deze labels geven de schermlezer extra informatie, zodat mensen met een visuele beperking zonder moeite kunnen navigeren door de website. ARIA-labels kun je toevoegen aan knoppen of links. Een gebruiker zonder visuele beperkingen ziet direct dat een knop een knop is of een link een link is, terwijl iemand die een schermlezer gebruikt vaak extra context nodig heeft.
ALT-teksten en ARIA-labels klaar? Tijd om te kijken naar het kleurcontrast op je website. Als je wilt voldoen aan de WCAG-regels is het namelijk belangrijk om grote verschillen in kleur te gebruiken op je website. Zwart op wit is hierbij natuurlijk het best zichtbaar, maar het kan voorkomen dat je de kleuren van je bedrijf toch wilt laten terugkomen op de website. Gelukkig bestaan er online tools, zoals https://accessibleweb.com/color-contrast-checker/, die heel snel kunnen laten zien of het kleurgebruik goed is ingesteld.
Als laatste: testen, testen en nog eens testen. Maarten hamert erop dat je je website regelmatig test met tools zoals Axe en Lighthouse. Deze tools zijn gebouwd om toegankelijkheidsproblemen op te sporen en te verhelpen. Zo weet je zeker dat je site altijd up-to-date is! De WCAG-regels worden nog weleens aangescherpt. Zo is op 5 oktober 2023 WCAG 2.2 gepubliceerd. Hoewel WCAG 2.2 nog niet is opgenomen in de Europese standaard, is het wel verstandig om alvast rekening te houden met de nieuwste versie.
Veelvoorkomende fouten
Maarten wijst op veelvoorkomende fouten, zoals het verwijderen van de focusring, wat belangrijk is voor toetsenbordnavigatie, en het vertrouwen op kleur alleen om informatie over te brengen, wat problematisch is voor kleurenblinde gebruikers.
European Accessibility Act
Als je denkt dat de moeilijke stof hierna voorbij is, moeten we je teleurstellen. Er komen meer regels waar websites zich aan moeten houden, en deze treden in 2025 in werking. De European Accessibility Act (EAA) moet ervoor zorgen dat producten en diensten digitaal toegankelijk zijn voor alle Europeanen. Dit geldt dus ook voor jouw website. Deze toegankelijkheidsrichtlijnen zijn gebaseerd op de WCAG. De EAA richt zich op nieuwe producten en diensten die vanaf juni 2025 verschijnen. En ja, dat is inderdaad dichterbij dan je denkt.
Uiteindelijk moet de EAA ervoor zorgen dat mensen met een beperking makkelijker gebruik kunnen maken van digitale diensten. Dit zorgt er weer voor dat zij betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt en beter kunnen deelnemen aan de maatschappij. De handhaving van de wet zal door de nationale overheden worden uitgevoerd. Voldoe je hier niet aan? Dan kunnen er boetes volgen.
Up-to-date blijven
Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen volgt Maarten updates van de WCAG en EAA, neemt deel aan online communities, en bezoekt conferenties en webinars over toegankelijkheid.
Toegankelijkheid van websites is een continu proces dat voortdurende aandacht en toewijding vereist. Inzichten van experts zoals Maarten helpen om digitale platforms inclusiever en gebruiksvriendelijker te maken voor iedereen, terwijl aan de wettelijke vereisten wordt voldaan. Wil je weten hoe MEO jouw website kan helpen voldoen aan de nieuwste richtlijnen? Neem dan contact met ons op.